Bokashi Organko 2 konyhai mini komposztáló + 1 starter

27990 Ft

Kedvencekhez ad
Kedvencekhez ad

Bokashi Organko 2 konyhai mini komposztáló + 1 Starter 

A konyhai komposztáló anaerob (azaz a levegő jelenléte nélküli) előkomposztálási folyamatra lett kitalálva. Az anaerob komposztálási folyamat elindításához a Bokashi komposzt starter szükséges!

A Bokashi komposzt starter egy olyan természetes segédanyag, amely Probiotikus Mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, melynek segítségével a konyhai hulladék anaerob körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakul. Ez a kiváló minőségű komposzt segít kialakítani és fenntartani a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, valamint értékes tápanyagokkal és bioaktív anyagokkal látja el a növényeket, akár a kiskertben, akár a virágládában.

A konyhai mini komposztáló és a Bokashi komposzt starter pontos használati módjáról a termékleírásban tovább görgetve is olvashatsz, viszont egy letölthető, kinyomtatható PDF összefoglalót is készítettünk. Olvasáskor figyelj rá, hogy a megfelelő terméktípus leírását kövesd, amelyet a termék neve és képe alatt találsz oszlopszerű elrendezésben: Konyhai mini komposztáló használati utasítás

 

Mitől különleges a Bokashi Organko 2?

A Bokashi Organko 2-t 2019-ben Red Dot Design Award díjjal tüntették ki. A díjat egyrészt a funkciója miatt ítélték oda, vagyis azért, mert “a konyhai szerves hulladék gyűjtését és felhasználását segíti elő; és a starter segítségével fermentálja a hulladékot, amely később természetes trágyaként és tápoldatként felhasználható”.

Emellett a zsűri kiemelte, hogy a komposztáló teteje könnyen nyitható, finom formájának, karcsú alakjának és feltűnésmentes színének köszönhetően bármely konyhában jól mutat. A környezetbarát komposztáló újrahasznosított anyagból készült, amely élettartama végén ismét újrahasznosítható. A Red Dot tanúsítvány megtekinthető ezen az oldalon.

 

 

 

Mi kerülhet a konyhai komposztálóba?

– zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában,
– sajtok, tejtermékek,
– nyers vagy elkészített húsok, csontok,
– kávézacc, akár filter-papírral együtt.

 

Hogyan használjuk a Bokashi Organko 2 konyhai komposztálót?

A körkörös hulladékkezelés és a hulladékmentes életmód eredményeként a szerves hulladék új élet táptalajává válik, amiből új, finom, saját élelmiszert termeszthetünk!

  1. Mielőtt egy újabb adag szerves hulladékot tennénk a vödörbe, öntsünk bele 20 ml startert.
  1. Dobjuk a hulladékot a vödörbe (miután a nagyobb darabokat felaprítottuk).
  1. Adjunk 20 ml startert minden újabb réteg szerves hulladékhoz. Nagyobb mennyiségű szerves hulladék esetén minden 5cm szerves hulladék-réteghez öntsünk 20 ml startert a vödörbe – a felületen egyenletesen eloszlatva.
  1. Használjuk a szett részeként kapott leszorítót a vödör tartalmának leszorításához, és a levegő kipréseléséhez, majd zárjuk le a komposztáló fedelét.
  1. Készítsünk elő egy tárolóedényt, amiben a komposztfolyadékot tartjuk majd. Ezután döntsük hátra az edényt 45 fokos szögben, és húzzuk ki a dugót. A döntés miatt nem ömlik majd ki a folyadék.
  1. Döntsük előre a komposztálót, és eresszük ki a komposzt folyadékot. 3-5 naponta csapoljuk le a fermentációs folyadékot.
  1. Amikor a szerves hulladék szintje már csak kb. 5 cm-re van a komposztáló tetejétől, zárjuk le a doboz tetejét 14 napra, hogy az érési folyamat végbemenjen. Ennek leteltével tegyük a végterméket egy kerti komposztálóba, ássuk el, vagy keverjük össze virágfölddel a leírásban ismertetett arányok betartásával.
  1. A higítatlan fermentációs folyadék alkalmas duguláselhárításra, csatornatisztításra, és pöcegödör karbantartásra. Vízzel higítva remek tápoldatot kapunk, mind a kültéri, mind a beltéri növények nagy örömére.

Méretei:

34 cm magas, átmérője 24,5 cm.

Űrtartalma: 9,6 liter.

Anyaga: A vödör különböző anyagokból készült. BPA-mentes, újrahasznosított műanyag belső vödör, amely mosogatógépben is mosható (maximum 55°C-os hőmérsékleten).

A csomag tartalma:

  • 1db külső fedél
  • 1db belső fedél, leszorító
  • 1db belső vödör, 9,6 L
  • 1db adagolókanál
  • 1db bokashi komposzt starter, 1 kg
  • 1db pánt, amely a komposztáló vödör füleként annak megemelésében segít
  • 1db külső vödör
  • 1db csap
  • 1db termékismertető

Miért jó a környezetünknek, ha komposztálunk?

A komposztálás sok szempontból hasznos. A szerves hulladék (ami az összes háztartási hulladék 30-35 %-át teszi ki) helyben marad, nem kell elszállítani, nem kell drága hulladéklerakóra elhelyezni, nem kerül feleslegesen elégetésre. Emellett a komposztálással a szerves hulladékból értékes tápanyagok kerülnek vissza kertünkbe, társasházunk környezetébe, így újra beépülhetnek a növényekbe, nem lesz szükség műtrágyára.