Greenman AquaClean

2790 Ft

Kedvencekhez ad
Kedvencekhez ad

Vegyszermentes, élőflórás akvárium tisztító spray. A Greenman AquaClean koncentráltan tartalmaz jótékony hatású, élő, Greenman mikroorganizmusokat, amelyek hatékonyan távolítják el az akváriumok falára, szűrőire, berendezési tárgyaira rátapadt szennyeződéseket.

Folyékony, élő, koncentrált multimikrobiális készítmény, melynek összetevői természetes eredetűek. Vegyszerektől, mesterséges adalékoktól mentes készítmény. Genetikailag módosított szervezetektől mentes. Biológiai gyártási eljárással, szigorú higiéniai irányelvek és minőségi előírások alapján készült.

 

A Greenman AquaClean hatása:

– A Greenman mikroorganizmusok által termelt szerves savak, enzimek hatékonyan távolítják el az akváriumokban keletkező szennyeződéseket a különféle felületekről.

– Használatával késleltetheti az akvárium újra szennyeződését.

– Alkalmazásával meghosszabbíthatja a szűrő élettartamát.

– A Greenman Aqua termékcsalád tagjait (Greenman FreshAqua és Greenman AquaStone) együttesen alkalmazva tarthatja leghatékonyabban tisztán akváriumát, és védheti meg halai, növényei egészségét vegyszer mentesen, biológiai úton.

Akvárium tisztítása, ápolása

 

A Greenman AquaClean összetevői:

Víz, jótékony hatású Greenman mikroorganizmusok.

Termékinformációk a Greenman AquaClean-ről:

· Folyékony, élő, koncentrált multimikrobiális készítmény, melynek összetevői természetes eredetűek.

· Sárgásbarna színű, édes-savanyú sajátos szagú folyadék.

 

Használati útmutató:

Pumpáljon a szórófejből néhányszor egy benedvesített szivacsra és ezzel törölje át a tisztítandó felületeket. Szükség esetén öblítse ki a szivacsot és ismételje meg a folyamatot.

A tisztítás végeztével tiszta vízzel öblítse át, mossa le az akvárium falát, a berendezéseket, vagy ha öblíteni nem tudja, kiöblített szivaccsal néhányszor törölje át.

Szűrők esetében közvetlenül a szűrőre fújja a terméket, hagyja hatni néhány percig majd öblítse át. Ha kell, ismételje meg.

Akvárium tisztítása

A termék színének/szagának kis mértékű változása, gázképződés és a felszínen képződő fehéres lepedék és üledék természetes folyamatok velejárója, hatékonyságát nem befolyásolják.

 

Tárolása:

Lehetőleg sötét, de állandó hőmérsékletű, hűvösebb helyen (8-25 oC-on).

Kiszerelés: 250 ml

 

 

Segítség kezdő akváriumosoknak:

Sarkalatos pontok:

 1. Akvárium előtisztítása.
 2. Aljzat kiválasztása és annak feltöltése
 3. Növények kiválasztása és telepítése
 4. Víz kezelése és annak feltöltése
 5. Szűrők kiválasztása
 6. Halak kiválasztása
 7. Vízcsere
 8. Sós és édesvízi akváriumok

 

1. Akvárium előtisztítása

Soha nem szabad mosószerrel vagy más vegyszerekkel kezelni az akváriumot!

2. Aljzat kiválasztása és feltöltése

Minden halnak más az igénye, ezt szükséges a telepítés előtt felmérni.  Az aljzat lehet pl. sóder, gyöngykavics vagy kvarchomok. Kb. 2 mm-es szemcseméret az ideális ez nem túl kicsi és nem is túl nagy, ahhoz sem, hogy az üledék leüljön közé.

Előszőr megfelelően meg kell tisztítani. Sósavval át kell mosni, amely a meszet eltávolítja. Ennek azért van jelentősége, mert a mész megváltoztathatja a víz keménységét, amelyre egyes halak érzékenyek. A sósavval történő átmosás után alaposan, többször át kell öblíteni vízzel. Az átmosásnak nem csak a víz keménységének szempontjából van jelentősége, hanem a por és egyéb szennyeződések eltávolítása miatt is, amelyek szervesanyag többlethez, ezáltal a víz opálosoásához vezethet.

Az aljzat részt vesz a biológiai egyensúly kialakításában és életteret ad a hasznos baktériumok számára.

3. Növények kiválasztása és telepítése

A növények telepítésénél, illetve a növények teljes vízcsere után a vízbe történő visszahelyezésekor nagyon fontos, hogy a rossz gyökereket el kell távolítani. Ezek a gyökerek kocsonyás, bebarnult gyökerek, amelyek rohadást okozhatnak az aljzatban és ennek következtében mérgező gázok keletkezhetnek és az algák is elszaporodhatnak.

4. Víz kezelése és annak feltöltése

A víz pH-ja 5-9 között kell, hogy legyen. Amire érdemes ezzel kapcsolatban figyelni:

 • túl sok növény – lúgosíthat
 • kevés UV sugárzás (kevés megvilágítás) – savasíthat

A víz keménységét figyelembe kell venni, vannak olyan fajok, amelyek a lágyabb vizet tolerálják jól.

A víz oxigéntartalmát a növények asszimilációja és a víz mozgása fogja növelni. Akváriumokban a légpumpa és a porlasztókő használatával érhető el a megfelelő O2 tartalom.

A víz hőmérsékletének figyelembevétele fontos a halak szempontjából.

A vizet a feltöltés előtt 2-3 napig állni kell hagyni, hogy a klór távozzon belőle. Akváriumi vízkezelők is használhatóak a klór és a nehézfémek eltávolítására.

A feltöltéskor érdemes 1/3 részt már érett akvárium vizet az akváriumba tenni, ez segít abban, hogy a biológiai egyensúly hamarabb helyreálljon.

A víz az első 2-3 napon beopálosodik. Ennek oka lehet:

 • nincs megfelelően kimosva az aljzat
 • a víz alumínium-hidroxid tartalma is okozhatja
 • biológiai egyensúly hiánya
 • lebegő zöldmoszatok

5. Szűrők kiválasztása

Szűrés módja:

mechanikai: kisebb szennyeződések eltávolítása

biológiai: tisztítóbaktériumok

Szűrés fontossága:

A vízben felhalmozódhat a szerves anyag, amely a megmaradt ételből, halak ürülékéből és vizeletéből valamit a levelekből keletkezik rothadásnak indulhat, mely ammónia képződésével jár. Az ammónia káros a halaknak és algásodáshoz vezethet. A biológiai szűrők nitrifikáló baktériumokat tartalmaznak, amelyek képesek ezt nitráttá alakítani. A baktériumok működéséhez oxigén kell, ezért a szűrőt soha nem szabad kikapcsolni.

A mechanikai szűrés is fontos, mivel kiszűri az étel és levélmaradványokat, amelyek rothadásnak indulnának.

Szűrő tisztítása:

A biológiai szűrőt nem szabad csapvízzel elmosni, csak az akvárium vízével átöblíteni, mivel a csapvízben lévő klór elpusztítja a jótékony baktériumokat.

A mechanikai szűrőt el lehet mosni sima csapvízzel.

6. Halak kiválasztása

A halak betelepítése előtt 3-4 hetet várni kell. Várni kell, hogy a baktériumok megtelepedjenek a vízben és elegendő legyen benne ahhoz, hogy az ammóniát el tudják bontani. Akkor is várni kell, ha bármely baktériumkultúra-elősegítő terméket használunk.

Halak számára figyelni kell, az akvárium méretének megfelelő mennyiségű halat kell telepíteni.

Víz hőmérsékletére is figyelni kell:

Akváriumi halak főként melegvíziek 18-27 fokos vízben élnek. Az akváriumi halak telepítésekor figyelembe kell venni a különböző halfajok egyedi igényeit.

7. Vízcsere

Az akvárium vizét 1-2 hetente részlegesen le kell cserélni, evvel jól karbantartható és megkímélhetjük magunkat a későbbi problémáktól.

A részleges vízcsere esetén az akvárium 10-15 % maximum 25 % lehet lecserélni. Ezzel mentesítjük a vizet a felhalmozódó ammóniától.

A halakat nem muszáj kivenni a vízcsere idejére, annál jobb minél kevésbé vannak megzavarva.

Kezelt csapvízzel lehet pótolni a lecserélt vizet:

állni hagyjuk 2-3 napot a klór miatt

felforralhatjuk lágyabb víz elérése érdekében

tengeri akváriumoknál lágyítjuk, majd sóval keverjük és beállítjuk a pH-t

fontos megvárni, hogy a víz azonos hőmérsékletű legyen

Érdemes a takarításkor leszívni az aljzatból a mulmot (természetes szennyeződés), speciális erre kifejlesztett eszközök segítségével.

8. Sós és édesvízi akváriumok

A használt víznek lágyvíznek kell lennie (RO víz, amely majdnem desztillált víz minőségű). A tartandó fajták típusától függően kell kiválasztani az akváriumban használt só típusát.  A sós vízi halak rendkívül érzékenyek a víz foszfát, nitrát, kalcium szintjére és a pH értékre. A tengerben hatalmas víztömeg van, melynek a minősége állandó és ezek a fajok az évek során ehhez szoktak hozzá.

Nélkülözhetetlen eleme:

 • fehérje lehabzó: még a méreganyagok termelése előtt távolítja el a szervesanyagot, mivel a tengeri fajok sokkal érzékenyebbek a nitrogén tartalmú hulladékra
 • emellett szükség van nagy mennyiségben az élőkövekre is, amelyek olyan baktériumkultúrát tartalmaznak, amelyek elbontják az anyagcseretermékeket

Vízcsere: csak 20 %-os vízcsere a megengedett

Édesvízi akváriumnál ajánlott a szűrőbe tenni a Greenman AquaStone terméket.

Ezt a terméket újrahasznosított flakonba csomagoljuk. 

Értékelések

There are no reviews yet

Értékelés hozzáadása
You must be logged in to post a review Log In